Nu har LinkedIn börjat rulla ut funktionen Kompetensquiz till medlemmar världen över. Gör ett quiz och få ett profilmärke som intygar din kompetens. Det är ett bra sätt att synas bättre mot rekryterare och kunder!
Har jag fått funktionen Kompetensquiz?
Funktionen är ny och testas fortfarande. Den rullas ut till LinkedIn:s medlemmar successivt. Kika under avsnittet Kompetenser och intyg för att se om du har fått den. (Längst ner i detta inlägg finns bilder som visar vad du ska leta efter.) Har du inte fått den än? Vänta så dyker den troligtvis snart upp även hos dig.
Vilka kompetenser kan jag testa mig för?
I nuläget finns ca 25 olika quiz och de flesta är av teknisk karaktär. Du kan testa dina kunskaper i till exempel AutoCad, C+, HTML, Wordpress, Excel och Powerpoint. Fler quiz väntas efter hand. Testen skapas av experter i LinkedIns Learning Community.
Hur går ett kompetensquiz på LinkedIn till?
Kompetensquizen innehåller 15–20 flervalsfrågor på valt ämne och frågorna ska besvaras på tid. Allt som allt tar varje quiz ungefär 15 minuter att slutföra. Avbryter du mitt i räknas du som ej godkänd, så avsätt ostörd tid och se till att du har bra internetuppkoppling. Frågorna anpassas efterhand utifrån din kunskapsnivå, så kallad adaptiv testning. I dagsläget är dessa quiz på engelska.
Vad krävs för att bli godkänd?
För att bli godkänd i ett av LinkedIn:s kompetensquiz ska du ha ett resultat inom 70:e percentilen. Du får då ett profilmärke som intygar din kompetens i din profil. Observera att du alltid väljer själv om du vill visa profilmärket i din profil. Dina poäng och din percentil visas aldrig. Du kan när som helst radera dina resultat på sidan Kompetensquiz, under fliken Resultat. Profilmärket är giltigt i 12 månader, sedan är det dags att göra testet igen.
Om jag inte blir godkänd?
Skulle du inte bli godkänd visas eller delas resultatet inte på LinkedIn, din profil förblir oförändrad. Läs på lite till och gör ett nytt försök efter tre månader för en ny chans på profilmärket.
Kompetensquiz vid rekrytering
Rekryterare kan också använda LinkedIn:s kompetenquiz som ett sätt att validera kompetens vid rekrytering. Har du får en länk till en bedömning har du möjlighet att visa rekryteraren dina kunskaper i. Det är inte obligatoriskt att göra testet men det ökar dina chanser vid rekryteringen. Rekryteraren kommer inte att se ditt resultat och blir du inte godkänd förändras inte din profil. Klarar du däremot testet kan rekryteraren se profilmärket i din profil, och med profilmärket på plats blir du också mer attraktiv för rekryterare, arbetsgivare och kunder framöver.
Här kan du läsa mer om kompetensquiz på LinkedIn och se exempelfrågor från några olika quiz.
Vill du veta mer om hur du gör ett bra intryck på LinkedIn? Läs mina tips om vad rekryterare letar efter på LinkedIn eller kontakta mig för mer information om handledning och kurser.